ב-2013 אוניברסיטת אוקספורד טבעה את המילה "סלפי" במילון ואף בחרה בה למילת השנה. כיום, המילה לא נראית כאילו היא הולכת לצאת מהלקסיקון בשימוש יום-יומי בזמן הקרוב או בכלל. הסלפי הפך לתעשייה בפני עצמה – מוזיאוני סלפי הם פרקטיקה תיירותית ממולחת ידועה וברחבי העולם כבר יש יעדי סלפי עם תקנות סלפי העולם - אבל האופן שהוא השפיע על עולם השיווק זה בדיוק המאורע שכינס אותנו פה היום.
פורטרט עצמי שלא כמו המילה סלפי, היה פה די משחר הימים ובעוד שיש המון אנשים שהיו רוצים להגיד שהתופעה של לצלם את עצמך היא נרקיסיסטית – כיום זה ידוע שלא. הרצון של אנשים להסתכל על עצמם התחיל עוד עם המיתולוגיה היוונית כשנרקסיסוס היה שקוע בבואה של היופי הפראי שלו. כמה מעט הוא ידע כי כל מה שדרוש הוא שסטיב ג'ובס ישיק את הגרסה הרביעית של האייפון כדי ליצור דור של אנשים שבדיוק כמו נרקסיסוס - רוצים לקחת איתם את ההשתקפות שלהם בשלולית ולפרסם אותה.
אז כן, עם כמה שבא לנו להאשים את הדור של היום, ניכר שאהבה עצמית הייתה מועדת לפורענות עוד משחר הימים והדבר נכון לגבי כמעט כל טרנד בדיגיטל. אנשים נוטים לאבד את הפרופורציה כשמדובר בביקורת על הדור של היום, אבל בתכל'ס-תכל'ס היום כולם יודעים שקודם כל – כל דור חושב שהוא טוב יותר מהקודם ושנית כל - שעל כל חיסרון של הדיגיטל יש עוד אלפי יתרונות ואנחנו בזירה השיווקית – לא יכולים שלא להתחיל ולספר על זה לכולם.
המאמר הבא יעסוק בהשפעות החיוביות של הסלפי על העולם בכלל ועל עולם השיווק בפרט. כי כמו כל חובבי הסלפי אי שם – גם אנחנו נבחר הפעם להסתכל על הטוב.
שיקוף עצמי: למה הגיע הזמן להניח אחת ולתמיד לדור הסלפי?
אז כן, אם הגעתם עד לכאן, אתם כנראה מבינים שיהיה קשה לזרוק את הדבר הזה שנקרא סלפי לפינה שכולם רוצים לדחוק אותו אליה. בסופו של יום הסלפי זכה להצלחה שלו בגלל כל מיני טעמים. בין היתר:
- לא להסתמך על זווית צילום שהאדם בצד השני בוחר.
- לא לנחש מה מצב התאורה.
- לראות בדיוק בעיניים שלך איך תראה התוצאה הסופית.
ואוו, ואוו ועוד הפעם – ואוו. כל אלה הם תנאים מצטברים להצלחה של הסלפי שכן הרשימה של אנשים שרצו לתעד את עצמם זכו לעשות זאת בזכות הכישרון שלהם ולכן, חשוב מאוד לשים את הדברים בסדר הנכון ואם אתם רוצים – גם בתוך ציר זמן.
הפעם הראשונה שציר החליט שהוא רוצה להיות מושא הציור היה עוד במהלך המאה ה-16. במהלך הזמן הזה, פורטרטים עצמיים הפכו להיות יותר טבעיים ואף החמיאו לעקרונות של אינדיווידואליזם במהלך הרנסנאס. יודעים שזאת צפרדע שיהיה לכם קשה לבלוע, אבל לא תמיד אנשים הלכו לסושיאל מדיה כדי להשוויץ בחברה שהם עובדים בה, בעיר שהם שכרו בה דירה או בזוגיות המלבבת שלהם וגם – לא היה על מה.
השאירו פרטים ונשוב אליכם
מומחי השיווק שלנו זמינים עבורך לכל שאלה.
יוקרת הסטטוס של המאה ה-16 הסתכמה בהרבה מובנים במניין הקרבות שאותם ניצח אדם מסוים משום שרק כך היו יכולים למדוד עושר. לא רק שזאת הייתה התקופה של סמלי סטטוס ומעמדות (משהו שבהחלט עושה קאמבק נכון להיום), זאת הייתה גם התקופה שבה שדות הניצנים השלימו פריחתם ואנשים התחילו להיות מודעים ליתרון שיש להם על אחרים והתחילו לבטא אותו.
ביוטי-פילטרז: תופעת הלוואי המסוכנת ביותר של הסלפי
ואכן, אם אתם כבר שואלים אותנו היחס השלילי כלפי סלפי, בטח בהקשר הביטחון העצמי יכול לרדת מהפרק כי הדיגיטל ראה תופעות מזורות יותר והרסניות מהסלפי עצמו. דוגמה טובה לכך היא הביוטי-פילטרז. בכל הקשת הרחבה של הסושיאל – אינסטגרם, טיקטוק וכמובן חלוצת הפילטרים, סנפצ'ט תרמו לבעיה הזאת.
"סנפצ'ט-דיסמורפיה" היא מונח שטבע ד"ר טיז'ון אשו, מנתח פלסטי בריטי לאחר שהתוודע למספר העולה של מטופלים שהגיעו לפגישה עם תמונות עמוסות במניפולציות של עריכה ושל פילטרים לפגישת הייעוץ שלפני הניתוח. הסיבה שהביוטי-פילטרז מוצאים את עצמם כל כך הרבה במקומות של ביקורת היא בשל מצבים שבהם החברה מבינה שאולי הלכנו רחוק מדי.
תופעת לוואי של הסלפי הן פי כמה יותר קריטיות וכמו כל בעיה חברתית גם הן יכולות ליצור בעיות חדשות שלא הכרנו ולא התוודענו אליהן בשום צורה שהיא.
מרגישה חמודה: אבל אולי אמחק אחר כך – על הפסיכולוגיה של הסלפי
במאמר של "psychologytoday" מאת ד"ר מארק גריפיץ דנו במחקר מ-2017 בשיתוף ד"ר בלאקרישנאן אשר פורסם במגזין בריאות הנפש והתמכרויות הבינלאומי גילו כי הסיבות מאחורי תופעת הסלפי ואיך זה קשור לעובדה שמדובר בדור ש"הולך והופך ליותר וירטואלי, מודע לעצמו וגאה במה שיש לו" ומצא שישה טעמים לצילום סלפי:
- ביטחון עצמי.
- ראוותנות.
- תחרותיות.
- תשומת לב.
- ויסות רגשי.
- אשרורים.
כפי שאפשר להבין הטעמים שמביאים אנשים להשתמש בסלפי נובע מכל מיני טעמים ולא כולם, כאמור, שליליים. אנשים, כולם - רוצים שיראו אותם וזה צורך טבעי שמביא אנשים לסושיאל מדיה מאז ומתמיד ועדיין אין מכחיש כי כמו שאפשר לנצל מצבים חברתיים מסוימים לטובתנו וגם הסלפי זכה לכמה קמפיינים מוצלחים שניצלו את המוטיבציות האלה שעלו במאמר. המשיכו לקרוא וגלו איך החברות הגדולות בעולם עשו זאת.
המתעוררים המהלכים: שלושה קמפייני סלפי מוצלחים
שיווק חכם נולד ממשווקים שראו פוטנציאל שיווקי בנקודות החולשה והחוזק של קהל היעד שלהם. חשוב מאוד לומר בהקשר הזה שאם כבר בהשפעות רעות עסקינן – אהבה עצמית היא לא אחת מהן ואת זה הבינו גם החברות הבאות. במיוחד בשבילכם ריכזנו שלושה קמפיינים שגרמו לנו לחשוב שוב על הסלפי:
- Volvo – ב-2019 וולוו השיקו את קמפיין #SelfieForSafety המאתגר את בעלי הוולוו למיניהם תחת קמפיין האשטגים, חגורים בחגורת בטיחות כשהאוטו חונה. בהסתכלות על התמונות החברה זכתה בנתונים כי ארבעה מתוך עשרה אנשים חגור לא נכון. למידע הזה הייתה השפעה קריטית על הפיתוחים הביטחוניים שהיו בקולקציות שלאחר מכן.
- Turkish Airlines – חברת התעופה הטורקית לקחה שניים מהכוכבים הכי מנצנצים בעולם, קובי ברייאנט ("בלאק-ממבה" זצ"ל) וליונל מסי ("הפרעוש"), להשתתף בסרטון ששניהם הולכים ומצלמים סלפיז ברחבי העולם והתוצאה - 136.5 מיליון צפיות.
- המתים המהלכים – נתנו דוגמה טובה לאיך הביוטי-פילטרז הידועים לשמצה דווקא כן עשו טוב לשיווק תוכנית הטלוויזיה. המתים המהלכים היא תכנית טלוויזיה העוסקת באפוקליפסת זומבים. לקידום העונה החדשה הם השיקו פילטר שעוזר לכם לבדוק איך אתם תראו אחרי תקופה של 7-10 ימים אחרי המוות שלך.
דרוקסיט: המפתח לקמפיין מוצלח
העולם מלא במוטיבציות – ואנחנו בתור משווקים צריכים להישאר ערים אליהן. ניכר כי האינטרנט מעלה אין-ספור דרכים ליצירת תוכן, אבל מי שבאמת מקשיב יודע זאת חד-משמעית, החיבור של שיווק לחיים לא קרה ברגע. המפתח לחיבור עם קהלי יעד דורש התעניינות אמתית במצוקות וברצונות שלהם ולהבין שטרנדים נולדים בכוח החיים. יצירת תמהיל שכזה לא רק יגרום ללקוח לחשוב שאכפת לכם ממנו, אלא יראה שאכפת לכם מעצמכם ואיך ידברו עליכם.
סנפצ'ט, למרות שגרמה לנזקים חברתיים שגורמים לנרקסיסוס להתגלגל בשלולית שלו, גם החילו תעשייה שלמה שכעת מדברת על הנושאים הכי חשובים בעולם. רוצים למצוא את המפתחות לאסטרטגיה שלכם? התקשרו ויאללה, בואו נצא לדרך.