הביצועים הוירטואוזיים שמציגות חברות הענק בשוק החנויות הוירטואליות מלמדים אותנו שכולם "חמים" על שוק המסחר ברשת| בשנה שחלפה הם הצליחו לגרום לקהל הצרכנים להתענג, לאנשי הדיגיטל לעלות אדרנלין ולעסקים לפרוח| מה צופה לנו 2017?
מפעם לפעם מזכירה לנו הענקית השוודית "איקאה" שבכל מה שקשור לשיווק, היא המלכה הבלתי מעורערת, כשהמהלכים שלה בזירת המסחר המקוונת עושים בית ספר לכולם, והפעם זה היה פשוט ומתחכם: איקאה החלה לקרוא למוצרים הוירטואליים שלה על שמן של שאלות נפוצות, שהקהל המקומי שלה מחפש בגוגל. היא זיהתה את הצורך למצוא דרך גוגל תשובות ל"שאלות של החיים", כמו כאלו הנוגעות למערכות יחסים: "הוא אומר שהוא לא אוהב אותי", "משפחתי לא מכבדת אותי" ועד בעיות מטרידות לא פחות, כמו: "הכלב שלי הוא אלרגי". בשלב הבא היא קראה למוצרים שלה בשמות השאלות הללו ו"שאבה" אותם היישר לתוך אתר הרכישות און ליין. הקמפיין כנראה הצליח כי הוא מתרחב לשווקים בין לאומיים. זה השלב שאתם שואלים את עצמכם, איך לא חשבו על זה קודם, אה? אולי כי אף אחד לא חשב שקיים אלמנט שיווקי בלתת לכוננית שם של בעיה אבל אנשי השיווק של איקאה הצליחו לייצר שלם שהוא יותר מסכום חלקיו. הם הפכו את המוצרים שלהם לפתרון לכל בעיה בחיים.
עוד לא נאמרה המילה האחרונה
המהלך לא רק פתח דלת ל"לוק" החדש של הדור הבא במכירות וירטואליות אלא גם החדיר זריקת מרץ ועידוד לכל מי שעוסק בתחום, החל מהמומחים לבניית אתרי אינטרנט וחנויות וירטואליות ועד לענקית מנועי החיפוש גוגל, שטרם הגיבה למהלך. מה שמסתמן לדעתנו הוא שנקודת המבט הבאה לניהול ופיתוח חנויות מסחר מקוונות, תראה כמו זו של מפתחי הסטארט-אפים ובדיוק כמו שמפתחים תוכנה חדשנית שעונה על צרכי האדם, כך תבנה חנות וירטואלית וכך היא תשווק. העובדה שהמילה האחרונה עוד לא נאמרה, מחזקת את ההשערה שבשנת 2017 ובאלו הבאות אחריה לטובה, יהיה מעניין עוד יותר לשווק ולרכוש מוצרים ברשת. כשהמסחר והמכירות, בדומה לשאר הנכסים שלנו, הופכים לדיגיטליים, אין ספק שהתחום יתפתח ושאלות כמו "איך למקסם מכירות ברשת, לייצר רווחים ולתת פתרונות לצרכן", יעסיקו את מפתחי האתרים והשיווק און ליין.
הרגשות האנושיים לא צפוי להשתנות
אבל...לא היינו ממהרים להכתיר את החדשנות ולנשל את "חוויות הרכישה" מהכתר. כשם שהרעיונות השיווקים למכירות מקוונות הולכים ומשתכללים, כך מנגד, לא חל שינוי בצורך האנושי להרגיש את חווית הרכישה והשירות הפיזי, מה שימשיך לאתגר את פיתוח תהליכי הרכישה המקוונת. גם אם חיפושים מתחכמים ומתוחכמים בגוגל יובילו את הלקוח למוצר, הרי שמהרגע שהוא נחשף לחנות הוירטואלית ועד לשלב ביצוע העסקה, הדרך עוד ארוכה, שלא לדבר על עדכונים שוטפים שמנועי החיפוש עושים בכדי למנוע התחכמויות כאלו. נכון לעכשיו, חווית הקנייה ברשת מקבלת חיזוק דווקא מהחנויות "הישנות" ורק לאחרונה החלו אתרי רכישה און ליין לפתוח חנויות "אמיתיות" במרכזי הקניות, במטרה לאפשר ללקוח "לראות בעיניים", למשש ביד ולהתרשם ממבט ראשון מהמוצר. כלומר, חנויות וירטואליות מקדמות את עצמן, באופן אירוני משהו, דווקא בדרך המוחשית.
המוצר כן קובע
לכן, גם אם התפעלנו מהגרנדיוזיות, הדרמטיות ובעיקר הוירטואוזיות בביצוע של איקאה, אף אחד לא מתכוון לוותר על הצורך בפיתוחים טכנולוגיים מעשיים ושיווקים לקידום המכירות און ליין. להפך, בשנים הקרובות אנו צפויים לחזות במהלכים דרמטיים של חדשנות טכנולוגית שיווקית וכלים שימושיים, שבהם נעזרים הצרכנים בחיי היום יום, יתורגמו לשיווק לתועלת החברות. גם חברות המדיה והדיגיטל, שפעם היו מסתמכות על פרסומאים יצירתיים, משקיעות היום במפתחים יצירתיים. מנגד, מפתחי הטכנולוגיות של הרשתות החברתיות, שפעם היו מעסיקות מתכנתים מוכשרים, מאמצות היום את אנשי הפרסום והשיווק המוכשרים. בסופו של יום, מה שברור הוא שכולם מנסים לענות על רצונותיו וצרכיו של הצרכן ומשכך, הם ימשיכו לשכלל את הפיתוחים הטכנולוגיים הוירטואליים לצד החדרת המסרים השיווקים הישנים והמוכרים, העונים על הצורך בחווית הקנייה של הלקוח.
הסינים אמרו את זה קודם, וזה כן משנה!
הברקות שיווקיות שעונות על צרכים אנושים לא התחילו בשוודיה. סין למשל, הציגה לראווה את "חג הרווקים", יום הרכישות המקוונות, שחל ב 11.11 ויש הטוענים שתחילתו בצורך של עסקים להגדיל מכירות ב"עונת היובש" במסחר האינטרנטי, בשילוב הצורך של קהל הסטודנטים המקומי למרוד בלחץ החברתי להתמסד. מה עשו הסינים? הלכו והמציאו יום רכישות מקוונות מחאתי-חברתי, שעל פי הדיווחים הסתכם בשנת 2012 בהכנסות של כ- 3.1 מיליארד דולר ממכירות אונליין ובשנת 2016 קפץ להכנסות של כ- 17.8 מילארד דולר בתוך 24 שעות, וזה רק על פי הדיווח של ענקית הקמעונות "עליבאבא". לאמור, הבלאק פריידיי והסייבר מאנדיי, החווירו והסינים שוב הוכיחו שעבודה קשה וריצה למרחקים ארוכים משתלמת.
אז מה, כדאי להשקיע בגימיקים בבניית אתר מכירות וירטואליות?
כדאי להשקיע במכירות בחנויות הוירטואליות לטווח הרחוק ולכן להעדיף התמדה על גימיקים. צריך לבנות אותן בדיוק כמו שבונים כל הצלחה, בעבודה קשה והתמדה, על בסיס כישרון ויצירתיות. צריך להמשיך לעקוב אחר התמורות והחידושים של ענקיות המכירות ברשת, השינויים והתגובות של מנועי החיפוש וכן, גם לנסות ולפתח את "הסטרט אפ" הכי טוב שלכם באמצעים שעומדים לרשותכם. את הגימיקים הגרנדיוזיים והמהלכים הוירטואוזים כנראה נשאיר לשוודים, לסינים ולגוגל, שימשיכו להכתיב את הדרמות. התובנה שהחברות המקומיות צריכות לקחת מכל זה, היא שהעתיד נמצא במכירות וירטואליות ולכן כדאי להם לעדכן ולרענן את ההשקעות בפיתוח האתר, בהתאם לחדשות האחרונות ולחדשנות הצפויה בתחום.
קישורים מומלצים:
- חוק נגישות אתרים 2017
- דוגמאות לחנויות וירטואליות
- בניית חנות וירטואלית בדרוקסיט
- מסחר אלקטרוני - ויקיפדיה