אין חדש תחת השמש כשמדברים על קמפיינים פוליטיים. הם בסופו של דבר אחת מהצורות הכי גולמיות ועתיקות של קמפיין פרסום. שנים רבות לפני הארמגדון שהביא את כולנו, בכל גיל, להסתגל להיותו אזרח בעולם קפיטליסטי, האנשים שלהם נהגנו לקרוא סלברטיז היו ידועים בסטטוס שלהם. כפועל יוצא, היה מדובר בעיקר בפוליטיקאים, אנשי צבא וחברי משפחות האצולה. הכבוד שכולם חשו כלפיהם הספיק על מנת שלאט-לאט בלי שנשים לב אנחנו נייחס חשיבות גם לכמה שכבות אותה דמות לובשת מתחת לחליפה.
דיס-איז-אמריקה: קמפיין בחירות לפני שהיה קמפיין בחירות
אז כן, אם תצללו לתוך ההיסטוריה אתם תופתעו גם לגלות שהעובדה שעד עשור אחרי הקמפיין של ג'ורג' וושינגטון לא היו מפלגות, מסביר מדוע לא היה צורך בקמפיין. כחלק מהמחקר גילינו כי הדמויות של מערכת הבחירות במאה ה-19 לא שיווקו את עצמם כאנשי ציבור כי מצד אחד, הם לא היו זקוקים לכך ומצד שני זה לא היה מקובל.עולה כי כל המהות של קמפיין בחירות כפי שאנחנו מכירים אותו היום התייתר לחלוטין בעולם שהמילים בניית חנות וירטואלית או תהליך קידום אתרים מתגלגלים לנו על הלשון כל כך בקלות. הימים של תשדירי הרדיו או הטלוויזיה מאוד לא רחוקים מאיתנו וחלק אף עושים בהם שימוש."קמפיין זה צומת תעבורה של מידע, ויש מבוגר אחראי, יש קפטן, אדם שמוביל ושניתן לסמוך עליו. קובעים סדר יום, פגישות בוקר, מוודאים נתונים, מה הם המסרים שעובדים ומה לא, ובסופו של דבר אנשים לומדים לסמוך זה על זה".
(עופר גולן, 2019)
כיום, אחרי שתהליך קידום אתרים הפכו מנישה פרסומית לחלק אינטגרלי, קשה להתעלם מהעובדה שקמפיין בחירות נראה בדיוק כמו פרסומת. ככזה – יש לנו מאגר עצום של דרכים להתייחס אליו ועוד יותר כשמכניסים את פרמטר התקציב שממן את השימוש בטכנולוגיה הזאת.
"קמפיין, קודם כל מנצחים ואז עושים בקרת נזקים" – האמנם?
עכשיו, לא לשם הפוליטיקה האמריקאית האנמית התכנסנו כאן. במאמר שנתן לכלכליסט, השיב עופר גולן, מנהל הקמפיין של נתניהו, לכמה מהשאלות היותר נוקבות בנוגע לאותה אגרסיביות של הפרסום. על אף הבוטות של משפט כמו המשפט שהשתמש בו בראיון, קמפייני בחירות הם הסוג הזה של הפרסומות שלא רק נתונות לחשיפה ולביקורת ציבורית רחבה, הן גם נתונות לשפע של ביקורת חוקית ואין עוררין שהבחירות הישראלית הן מהטעונות ביותר.קשה בתור משווקים לא לראות עין בעין עם מילים כאלה. לא רק שפרסום רע הוא עדיין פרסום, הוא גם נתון לכל מיני הזדמנויות אחרות לנצל אותו ואותן דמויות שפעם היו ידועות בסטטוס שלהן, היום ידועות על הגירושים שלהן, על השיער הסגול שלהן ועל פליטות הפה המביכות שלהן."משלט של 120 אלף שקל ייצרנו שיח בשווי של מיליונים של שקלים. 'ארץ נהדרת' דיברו על השלט ועל הקמפיין שלנו. זה היה האתגר בקמפיין: לייצר סדר יום, לשלוט בשיח"
קטליזטור של קמפיין: הכוח של קמפיין טיקטוק על בחירות לרשויות המקומיות
הדיגיטל, שזכה לשלל כינויים מאת מערכות המשפט והממשל כמושא לחרדה ודאגה וכינה אותה כינויים החל מ"כיכר עיר" ועד "המערב הפרוע" מתקשה להעלות את המוניטין שלו לצד צעדים עתירי תקציב כמו של עופר גולן, אשר אכן מעלות סימן לחשש. עם זאת, העובדה שפוליטיקאים ישתמשו בכל כלי נשק כדי לנצח את מערכת הבחירות, היא עתיקה ועקשנית יותר מכל ביקורת של הממסד עליה ואם אתם לא יודעים את זה – אתם מבזבזים לקוח.לדור החדש יש סטנדרטים משלו לפרסום וקמפיין בחירות לא חריג ממנו. כולנו רוצים לנצח את הקמפיין שלנו ולא סתם קוראים לזה אסטרטגיית שיווק. כמו כל אסטרטגיה, היא מציבה מטרות והיא תסיר כל מכשול בדרך שלה כדי לנצח אותן וכמה שיותר תקציב, הרי זה משובח. לפחות כשמדובר בזירת הבחירות הארציות.
אנחנו כמובן לא נשפוט את טוהר המוסר של מי שבוחר לפעול בדרך של "פרסום רע" כי זה מאוד לא המקום, אבל בעולם שבו אנשים רוצים להשיג מטרות פרסומיות וכל דרך פרסומית עוברת בדיגיטל –יש לקחת בחשבון את הפלטפרומות שלה. ועדה מיוחדת על בחירות בעולם דיגיטלי התכנסה לדון בכך עוד לפני יותר משנתיים דנה על כמה נקודות חשובות שיש לשים עליהן דגש.
בין חברי הועדה נכח גם מר מרקוס רייניש מפייסבוק, אשר סבר כי חשוב לו לציין שהתפקיד שפייסבוק "משחקים" הוא אינו תפקיד שהם לקחו על עצמם, אלא תפקיד שהם נדחפו אליו לאור הוואקום הקיים בהיבט החקיקה במדינות רבות. כמובן, מקור ההשראה הראשון, סאגת סגירת עמוד הפייסבוק של טראמפ והמערכה שהשניים פתחו אחד נגד השני כתוצאה מכך."הדבר החשוב ביותר שיש להגן עליו הוא מפני פגיעה באוטונומיה של הבוחרים, הנדוס ועיצוב תודעה"
השעון מטק-טק: תהליך קידום אתרים אורגני – אבל בקמפיין הבחירות שלכם
אולי זה הדם החם של הציבור הישראלי, אולי זה בגלל קשת רחבה של נושאים פוליטיים שנושפים בעורפה, אבל אחת ממערכות הבחירות הכי מעניינות שהיו לאחרונה, קרו בארץ. בזכות או בגלל הדיגיטל זה ממש לא מעניין כי כיום זה ידוע שאין דרך להגיד פרסום בלי לשאול לגבי הביצועים שלו בסושיאל. מאמר אחר וחדש יותר של גלובס העסק בקמפיין בחירות בטיקטוק דן בשלושה דגשים שהייתם יכולים לאמץ. אז לקחנו קצת מהם וקצת מאיתנו – ובבקשה:- פלטפורמת תוכן. חשוב להבין שטיקטוק וכל שאר הפלטפורמות מקדשות את השימוש בתכנים מעניינים והעובדה שהיא חינמית יוצרת, אם לא הייתה בכם עד עכשיו, את ההבנה לגבי מהו תוכן אורגני כפי שאמא שלו ייעדה אותו להיות.
- אל תפחדו מתוכן ארוך. אם אתם משוכנעים שקהל היעד שלכם לא ישרוד יותר מ-15 שניות, אז א', מי אתם? הדר מוכתר? שנית, לכו על זה. בכל אופן, חשוב להגיד שבגלל השטיקטוק כבר הוכיח את עצמו כמקור בידור לאנשים מבוגרים יותר, מעלה את ההכרח ליצור סרטון מעט יותר לטובת לה מאתנו שעברו לצרוך את האקטואליה שלהם בטיקטוק.
- דברו בגובה העיניים. עוד דגש שעלה שם דן על דבר עקרוני מאוד וזה צורת השיח עם קהל הבוחרים. עצם השימוש בטיקטוק, כאמור, נתון לביקורת רחבה מאוד בכל הקשור ללגיטימיות שלה, אבל אם כבר - אז כבר ובהמשך מושלם לדגש הראשון - השאירו את המסרים החד-משמעיים והאפורים לתשדיר הבחירות הטלוויזיוני ואת הדיגיטל כפתח לקהל בוחרים חדש לגמרי.
עד שהטוב ביותר ינצח: דרוקסיט – חברת קידום אתרים בצפון
זה נכון שמצד אחד עולם הבחירות היה נראה שונה, אבל קשה להגיד שהיה שונה לחלוטין. אין כל ספק שאחד הדברים הטובים שתעשו לכל קמפיין, הוא לשלב אותו בדיגיטל וכמי שהיו מייבשי הביצות של התעשייה הזאת, אנחנו יכולים להגיד שהדיגיטל, על כלל האפשרויות שהוא מקנה לכם לא משאיר אף אחד בפינה חשוכה בפינה ובטח לא מי מכם שינצלו את הטיקטוק על מנת להתקרב לקהל הבוחרים.
התקשרו עוד היום ושהטוב ביותר ינצח. דרוקסיט, חברת קידום אתרים בצפון, תשמח להשיב על כל שאלה בנוגע לקמפיין בחירות, בניית חנות אינטרנטית, קידום אורגני ועוד.